Специфікації моделей з огляду наводяться у порівняльній таблиці якісних MTB-байків вартістю до $1000. Самостійно вибрати велосипед можна у відповідному розділі каталогу. А «Як підібрати велосипед за розміром рами» – читайте в однойменному матеріалі.

Великі накатисті колеса, 24-швидкісна трансмісія, локаут вилки, дискові механічні гальма.
Максимально просте обладнання.
Ціна від 16 286 грн.

Аматорська модель гірського байка Pride Marvel 9.2 Microshift 2023 згодиться як для прогулянкового катання парковими доріжками, так і для активних підкорювачів нескладних маршрутів на пересіченій місцевості.

Велосипед отримав алюмінієву раму зі сплаву марки 6061 з високою торсіонною жорсткістю, що дає змогу витримувати посилені навантаження. Привод моделі має 24 передачі, що формуються спільною роботою восьми зірок касети та трьох зірок передньої системи. Загалом трансмісія MTB-байка зібрана із комплектуючих початкового рівня від Microshift.

Pride Marvel 9.2 Microshift 2023 належить до категорії найнерів – так прийнято називати велосипеди на високих 29-дюймових колесах. У подібному розмірі колеса забезпечують швидкий набір швидкості та дають можливість підтримувати гарний накат, також вони відмінно перекочуються через невеликі купини та ями. А передня амортизація в конструкції байка згладжує нерівності на поганому покритті і відключається через непотрібність на рівних відрізках шляху.

Поряд із швидким розгоном важливо своєчасно сповільнюватись та зупинятися. За це несуть відповідальність дискові механічні гальма зі 160-міліметровими роторами на обох колесах. З інших переваг моделі відзначаються зручні ексцентрикові кріплення сідла та коліс. На нижній і підсідельній трубах передбачаються кріплення для фляготримачів і насоса, на верхньому пір'ї і дропаутах — «вуха» для встановлення багажника, до того ж на велосипед допускається ставити швидкознімні або стаціонарні крила.

21-швидкісна трансмісія, дискові гідравлічні гальма.
Істотних мінусів немає.

Marin Wildcat Trail WFG 1 2023 – універсальне рішення для повсякденної їзди та динамічного катання лісовими стежками. Модель є трейловим різновидом MTB-байків з прицілом на впевнене подолання перешкод на пересіченій місцевості.

Алюмінієва рама велосипеда містить гідроформовані та батовані труби для посилення міцності всієї конструкції. Модель отримала збільшену колісну базу і гострокутну кермову склянку, що в комплексі підвищує стабільність при їзді на високій швидкості та на спусках, а короткий винос та широке кермо покращують чутливість управління. Верхня труба рами велосипеда виконана трохи заниженою, завдяки чому забезпечується зручність посадки за кермо байка райдерів прекрасної статі.

Велосипед має в своєму розпорядженні трансмісію «3х7» з компонентів початкового рівня Shimano Tourney. 21 передача дає змогу гнучко адаптуватися до рельєфу місцевості та конкретних особливостей поїздок, чутливо вибираючи дозування зусилля обертання педалей. А спеціально під погані дороги в байку передбачається передня пружинно-еластомерна вилка з діапазоном ходу до 100 мм і налаштуванням переднавантаження.

Дискові гідравлічні гальма у Marin Wildcat Trail WFG 1 2023 невибагливі до погодних капризів і особливо не потребують обслуговування. До того ж, їх колодки з однаковим зусиллям притискаються до роторів у міру зносу. Трейловий байк позбавлений істотних вад і послужить гарним придбанням для всіх любителів кататися поза традиційними асфальтованими дорогами.

Великі накатисті колеса, 24-швидкісна трансмісія, дискові гідравлічні гальма.
Істотних мінусів немає.

Найнер Merida Big.Nine 15 2023 належить до розряду гірських хардтейлів – велосипедів на великих 29-дюймових колесах з передньою амортизаційною вилкою.

Модель представляє початковий сегмент маунтінбайків. Її рама виготовляється з алюмінієвого сплаву із застосуванням гідроформінгу та батінгу труб для мінімізації ваги та підвищення міцності. Ставиться велосипед на вищезгадані 29-дюймові колеса з подвійними алюмінієвими ободами Merida CC. Широкий профіль гуми забезпечує моделі гарну прохідність трасами зі складним рельєфом і гарантує відмінний накат по рівних дорогах.

Трансмісія на борту Merida Big.Nine 15 2023 року складається з міксу комплектуючих базового рангу Shimano Tourney і Altus. Загалом у розпорядження райдеру надається 24 швидкості – велосипеду спокійно даються навіть круті гірки та затяжні підйоми. У комплексі з трансмісією надійно працюють дискові гальма із гідравлічними приводами.

За кермом MTB-байка досягається вертикальна розслаблена посадка, завдяки чому на велосипеді можна долати далекі дистанції без найменших ознак втоми. До того ж на рамі моделі передбачаються всі необхідні кріплення для позаштатних велоаксесуарів: крил на колеса, заднього багажника, підніжки для паркування, флягоутримувачів тощо.

Великі накатисті колеса, дискові механічні гальма.
Істотних мінусів немає.

Хардтейл від відомого велобренду Giant поєднує в одному флаконі збалансовані їздові якості при пересуванні по твердих покриттях та покращену прохідність легким бездоріжжям.

Модель зібрали на алюмінієвій рамі і поставили на великі 29-дюймові колеса, які мають відмінний накат по рівних дорогах. Але все ж таки малу частинку передачі енергії педалювання «з'їдає» передня амортизаційна вилка SR Suntour XCE. Діапазон її ходу становить 100 мм, завдяки чому забезпечується ефективна компенсація вібрацій та поглинання дрібних вибоїн.

Систему амортизації MTB-байка доповнюють великі шини Kenda Booster шириною 2.2”. А щоб велосипед міг максимально швидко зупинитися в екстремальних ситуаціях, його обладнали дисковими механічними гальмами зі збільшеним ротором на передньому колесі (180 мм). Подібні гальма надійно служать у будь-яку погоду та виявляють невибагливість в обслуговуванні.

Навісним обладнанням для моделі служить 14-швидкісна трансмісія, зібрана за схемою «7 зірочок касети та 3 зірки передньої системи». Як компоненти для неї взяли групсет комплектуючих аматорського класу Shimano Tourney та Altus. У перспективі штатне навісне обладнання можна покращити, адже йому «по зубах» лише легке бездоріжжя. Більш хитромудрі траси на пересіченій місцевості даються Giant Talon 5 29 2022 складніше.

21-швидкісна трансмісія, дискові механічні гальма.
Істотних мінусів немає.

Модель Scott Aspect 770 2022 займає проміжну позицію між традиційними MTB і крос-кантрійними велосипедами. Такі байки часто називають дорожніми «гірниками».

Від справжніх крос-кантрійщиків модель відрізняється спокійнішою геометрією вилки. До речі, вона тут пружинно-еластомірна і має діапазон ходу до 100 мм. Передня система амортизації компенсує вібрації та ефективно поглинає нерівності поганого дорожнього полотна під колесами байка. Тим самим мінімізується віддача в кермо при їзді вибоїстими дорогами.

Велосипед виготовляється на базі полегшеної алюмінієвої рами та ставиться на колеса 27.5-дюймового розміру в діаметрі. Широка гума забезпечує гарне зчеплення з ґрунтовками і частково виконує функцію амортизації. 21-швидкісна трансмісія моделі сформована шліцевою касетою на 7 зірочок та передньою системою на 3 зірки, а в амплуа перемикачів велосипед оснащується обладнанням Shimano Tourney.

Scott Aspect 770 2022 добре поводиться на рівних покриттях, впевнено штурмує круті гірки і підкорює бездоріжжя. Незалежно від типу дорожнього полотна за швидку зупинку байка відповідають механічні дискові гальма від Tektro з роторами по 160 мм на передньому і задньому колесах. Модель ідеально підійде маунтінбайкерам-початківцям і сподобається економним гірським райдерам.