У цьому матеріалі ми розповімо про те, як визначити невідомий номер, а вже після вирішувати, що з ним робити — передзвонювати чи вносити до чорного списку.

З якого оператора дзвонять: чи інформативні сьогодні перші цифри номера

Колись за першими цифрами номера можна було одразу дізнатися, з якого мобільного оператора зв'язку дзвонять. Звичайно, це ще не якась супер-обізнаність про вхідний виклик, але хоч щось корисне. Сьогодні навіть із цим не все так просто. По-перше, оператори мають не один або два коди, а набагато більше, а все тому, що кількість абонентів сильно зросла, а, припустимо, для смартфонів підтримка двох Sim-карт давно стала нормою.

По-друге, додаткову невизначеність вносить послуга переносу – Mobile Number Portability (MNP). Вона дає змогу «піти» до іншого оператора з повним збереженням наявного номера. Відповідно перші цифри (код) — уже не точний ідентифікатор. Ми не можемо знати, чи користувалася людина послугою MNP, чи ні. Таким чином код — це лише відомості про вихідного (першого) мобільного оператора абонента і не більше.

Щоправда, потрібно розуміти, що популярність перенесення номера в різних країнах відрізняється і багато в чому залежить від того, як давно доступна абонентам. Припустимо, у Великій Британії та Польщі вона з'явилася ще в «нульових» роках (відповідно у 2003 та 2006-му), тому мільйони людей нею скористалися (а багато хто вже й по кілька разів). Україна запровадила MNP досить пізно — у 2019 році, тож тут, ймовірно, актуальність кодів для визначення оператора поки що відчутно вища. І для довідки можна навести ці дані:

Оператор Перші цифри номера
Київстар 067, 068, 077, 096, 097, 098
Vodafone Україна 050, 066, 075, 095, 099
Lifecell 063, 073, 093
Інтертелеком 020, 089, 094
PEOPLEnet 092

Але варто враховувати, що навіть знання оператора зв'язку не дає повного уявлення про те, хто саме дзвонив, плюс є ще й коди різних міст (для стаціонарних номерів), інших країн, багатоканальна лінія 0800 тощо.

Найочевидніший спосіб: відповісти чи передзвонити на невідомий номер

Найпростіший варіант визначення того, хто дзвонить із невідомого номера — відповісти на виклик або передзвонити. Навіть якщо це ваш особистий контакт (не для роботи), то доцільно прийняти дзвінок, якщо ви чекаєте на нього, наприклад, якщо недавно:

  • робили замовлення в інтернет-магазині;
  • записувалися на стрижку, до лікаря, на якісь інші заходи;
  • розміщували пости на сайтах оголошень тощо.

Якщо дзвінка ви не чекаєте, то, звичайно, можна його скинути. Але все ж таки є ймовірність, що з невідомого номера дзвонить хтось важливий, наприклад:

  • у вашої близької людини розрядився телефон і вона узяла мобільний у свого знайомого чи колеги;
  • ваш родич, друг тощо змінив номер;
  • ви забули про запис на якісь послуги, про купівлю квитків, замовлення в інтернеті, а це нагадування чи підтвердження.

Корисний номер можна зберегти в контактах, і тоді ймовірність нових невідомих дзвінків стане нижчою. А якщо раптом це нав'язливий маркетинг — просто скажіть, що вам це не цікаво, ви зайняті або навіть мовчки повісьте слухавку. При повторних дзвінках можна просто заблокувати цього абонента і він більше вас не потурбує.

Якщо підозрюєте, що номер, з якого дзвонять – це спам або шахрайство, то заблокуйте його.

Досить поширеними стали і автодзвінки, при відповіді на які ваш номер заноситься до бази активних контактів. Потім ці дані можуть використовуватися з метою маркетингу і так званих холодних продажів.

Важливо! Теоретично за невідомим номером можуть бути шахраї. До типових сценаріїв дзвінків від зловмисників належать такі:
  • спроба дізнатися дані платіжних карт (представляються працівниками банків);
  • розповіді про проблеми у дітей або близьких людей (наприклад, затримання поліцією);
  • псевдо-купівлі на сервісах онлайн-оголошень, на зразок OLX.

У будь-якій із подібних ситуацій головне — не панікувати, не вестися на хитрощі шахраїв (не повідомляти свої персональні дані і нікуди не переказувати гроші), закінчити розмову і заблокувати контакт. Додатково доцільно повідомити про те, що сталося, правоохоронні органи. Також є ще одна мета телефонного шахрайства – спроба «вкрасти» ваш номер (через заміну СІМ-картки). Але сьогодні виключити такий варіант обману дає змогу послуга від мобільних операторів з прив'язки до паспортних даних користувача.

Спосіб №1: перевірити у пошуковій системі

Першим варіантом перевірки невідомого номера можна вважати збір інформації про нього в Google або в іншій пошуковій системі. Достатньо просто прописати його в рядку пошуку, і ви отримаєте всі дані про його згадку. Припустимо, якщо це був інтернет-магазин, де ви нещодавно робили замовлення (але забули про це), то в результатах посилання на цей сайт буде першим (або в ТОПі видачі).

Google знайде все, в тому числі інформацію про телефонний номер.

Аналогічно і з різними сервісами послуг (барбершопами, салонами краси, закладами громадського харчування з доставкою додому, приватними клініками). Так, тут може бути так, що Google першим покаже вам не посилання на фірмовий сайт суші-бару або спа-салону, а різні онлайн-довідкові, площадки з відгуками, портали з даними про бізнес (реєстрацію підприємця) зі згадкою власника номера.

Чому не завжди є офіційний сайт? Нерідко там він прописаний через дефіси і з дужками, на кшталт (0хх)-ххх-хх-хх, щоб зручніше було його запам'ятовувати та вбивати на телефоні. А ось у рядку пошуку найпростіше вказати його разом – як набір цифр. І до речі, якщо результатів немає чи мало, можна пробувати різні формати введення номера в Google.

Пошуковик видає інформацію не тільки про популярні компанії, а й про багатьох приватних власників невідомого номера (включаючи представників кол-центрів та навіть потенційних шахраїв). Це можуть бути посилання на форуми, профілі в соцмережах, інші онлайн-площадки, про які ми ще поговоримо докладніше.

Спосіб №2: прописати в месенджері

Досить швидко перевірити невідомий номер можна за допомогою Viber. Алгоритм дій такій:

  • скопіюйте номер із телефонної книги;
  • зайдіть у Viber;
  • перейдіть у вкладку «Виклики»;
  • у верхній частині екрану клацніть на іконку додавання нового контакту (чоловічок з плюсиком);
  • вставте невідомий номер та натисніть «Готово»;
  • якщо цей користуватись є у Viber, то відразу ж буде продемонстровано фото та ім'я, які вказані в месенджері;
  • залишається або зберегти контакт або скасувати дії.
Дізнатися ім'я та переглянути фото користувача можна в месенджері.

Родича чи знайомого ви в такий спосіб, напевно, ідентифікуєте. Якщо це акаунт якоїсь компанії, то, швидше за все, на вас чекає також детальніша інформація або хоча б ім'я в месенджері збігатиметься з брендом.

Аналогічно перевірити номер можна в WhatsApp, причому тут схожий процес: треба зайти в розділ «Дзвінки» і вибрати іконку «Додати новий контакт». А ось з Telegram такий же підхід спрацює хіба що при пошуку компаній: багато приватних користувачів у цьому месенджері вважають за краще приховувати свій номер телефону в налаштуваннях приватності.

До речі, якщо ні у Viber, ні у WhatsApp невідомого номера немає, то це додатковий привід не передзвонювати абоненту. А от якщо обліковий запис є, але ім'я та/або фото неінформативні (або відсутні), то доцільно підключати інші методи перевірки.

Спосіб №3: скористатися спеціалізованими сайтами

Попередні методи не дали результатів? Отже, найкраще звертатися за допомогою спеціалізованих сервісів. Коли ви не хочете встановлювати якісь додаткові додатки на смартфон, то гарний варіант — зайти на профільні сайти а-ля телефонні довідники, які є базою номерів з інформацією про них від інших людей.

Є як міжнародні спеціалізовані веб-ресурси, як Scannero, так і аналогічні проєкти в різних країнах. Допустимо, в Україні це «Телефонний довідник» (https://www.telefonnyjdovidnyk.com.ua), а в Польщі — Nieznany numer (https://www.nieznany-numer.pl/). Для останніх двох ресурсів пошук інформації не потребує навіть попередньої реєстрації. Достатньо вказати невідомий номер, і якщо він є в базі, то будуть доступні відгуки та середня оцінка статусу з 5 наявних варіантів:

На сайті «Телефонний довідник– користувачі оцінюють статус номерів та залишають коментарі.
  • корисний номер;
  • безпечний;
  • нейтральний (незрозумілий);
  • набридливий;
  • небезпечний.

Так, якщо вам дзвонили маркетологи або шахраї, то з високою ймовірністю цьому номеру буде присвоєний один із двох останніх статусів, і, логічно, що телефонувати за ним не варто. Іноді на цих сайтах можна знайти досить розгорнуті відгуки, наприклад, про приватних майстрів з ремонту або роботодавців.

Спосіб №4: встановити профільний додаток, наприклад, Getcontact або Truecaller

Крім спеціалізованих сайтів для перевірки невідомих номерів, сьогодні пропонуються й різні мобільні додатки. Напевно, до найбільш популярних належать GetContact і Truecaller, адже у них є, ймовірно, найбільша номерна база. Ці два програми схожі за функціональністю, до того ж можливості можна розширити за рахунок платної підписки (і прибрати рекламу, якої тут багато). Базові опції з перевіркою номерів телефону доступні безкоштовно – достатньо зайти на App Store або Google Play та завантажити на свій смартфон.

За допомогою додатків, на зразок Getcontact, можна перевірити номер за величезною базою.

GetContact і Truecaller допомагають виявити спамерів та шахраїв, внести їх у чорний список і навіть відфільтрувати відповідні вхідні дзвінки. Також вони дають змогу ознайомитися з рейтингом довіри номерів і дізнатися, як ви підписані в інших людей, правда стандартно аналогічна можливість є і у цих користувачів щодо вас. Плюс при задіянні таких додатків ви де-факто погоджуєтесь на передачу даних зі своєї телефонної книги до загальної бази. Частково через це в деяких країнах застосування додатка обмежене, адже порушує їхні вимоги до конфіденційності даних.

Загалом є багато інших аналогічних сервісів. Серед них можна виділити Call Insider (працює на базі згадуваного раніше «Телефонного довідника»), CallApp, NumBuster, TrapCall, Whoscall тощо.

Як дізнатися, хто дзвонив з прихованого номера

Трохи складніше ідентифікувати людину, що телефонує в тому разі, коли надходить виклик з прихованого номера. У такій ситуації користувач одразу не може виконати перевірку. Але це зовсім не безвихідна ситуація. Кожен мобільний оператор має послугу деталізації дзвінків за минулий день, тиждень або навіть місяць. Вона, як правило, або взагалі безкоштовна, або коштує зовсім недорого, а для економії, наприклад, можна замовити список викликів лише за потрібний часовий відрізок.

Деталізація дзвінків від оператора проллє світло на приховані номери.

Якщо раптом деталізація не дає результату, то, наприклад, основні українські оператори зв'язку мають ще одну додаткову послугу, яка розсекречує приховані дзвінки:

  • Київстар — це «Супервизначник номера» (вартість використання — 3 грн за добу);
  • у Lifecell – Визначник прихованого номера (50 грн за 30 днів);
  • у Vodafone Україна – теж «Супервизначник номера» (підключення 107 грн, день використання — 1.07 грн).

А коли замість напису «номер прихований» вже доступний звичний набір цифр, можна скористатися будь-яким із наведених вище способів ідентифікації.

Підбиваємо підсумки

Сьогодні будь-хто може перестрахуватися і захистити себе від настирливого спаму або витівок шахраїв при викликах з невідомих номерів. Крім власне відповіді на дзвінок з наступним внесенням даних про того, хто телефонує, у телефоную книгу, ми розповіли про 4 прості робочі способи. Не обов'язково обмежуватися якимось одним із них, наведені інструменти можна успішно комбінувати.

Напевно, якщо дзвінки з невідомих номерів надходять нечасто, то зручніше буде скористатися звичайним пошуком, а потім за необхідності підключити перевірку в месенджерах та/або профільних сайтах. Якщо ви часто маєте справу з сумнівними викликами, то можна встановити спеціальний додаток, на зразок GetContact. Тут ви майже обов'язково знайдете інформацію про номер, адже його база налічує кілька мільярдів записів. Щоправда, додаток рясніє рекламою, а за її відключення — треба доплатити. Плюс зі скачуванням GetContact або Truecaller ви фактично погоджуєтеся на те, що ваша телефонна книга теж поповнює загальну номерну базу.