Звук

Це найважливіший параметр, тому йому приділимо першочергову увагу. Звичайно, найкращою оцінкою буде ваше особисте сприйняття, але якщо ви не маєте можливості послухати навушники перед покупкою, зверніть увагу на наступні характеристики.

Частотний діапазон


Частотний діапазон ділиться на низькі, середні та високі частоти. Оптимальний стандарт 20 – 20000 Гц. Середньостатистичне людське вухо чує звуки саме у цьому діапазоні, тому менші межі означатимуть втрату якості відтворення. Наприклад, діапазон 50 – 20 000 Гц обділить ваші навушники виразними глибокими басами, а нижча межа ВЧ зробить звучання недостатньо яскравим і чітким.

З іншого боку, заявлені, наприклад, значення 10 – 25000 Гц майже завжди лише маркетинговий хід, оскільки ви не почуєте частот, які виходять за межі діапазону чутності. Але є винятки: занижена нижня межа залишає надію на присутність у навушниках саб-басу (якщо виробник не злукавив), а завищення порога ВЧ виправдане для бездротових навушників, коли в цій області знаходяться спотворення та шуми кодеків.

Амплітудно-частотна характеристика (АЧХ)

Амплітудно-частотна характеристика показує залежність відхилення в гучності відтворюваного звуку (дБ) від його частоти (Гц). Ці дані ви навряд чи знайдете на коробці або в інструкції до девайсу, тому доведеться гуглити. Якщо коротко, чим рівніше АЧХ, тим менше спотворень, і звук буде максимально наближеним до того, що забезпечує пресет еквалайзера Flat. Однак, «плоский» звук подобається не всім, так що немає нічого поганого в підйомі в області низьких частот, якщо вам подобаються потужні баси, або в області СЧ, якщо ви любитель класичної музики та діалогів.

Але… тут важливо, на скільки дБ звук відхиляється від норми в конкретному діапазоні частот. Чим менша цифра, тим краще. Спотворення більше 10 дБ небажані, тому що відчутно псують загальну картину звучання.

Як навчитися читати АЧХ?


Погляньте на графік АЧХ ваших навушників:

НЧ. Провали в області низьких частот призводять до втрати соковитості та виразності басів. Піки – до гулу, бубоніння та втрати акцентованості.

СЧ. Падіння кривої в цьому діапазоні – втрата об'ємності звучання та прозорості сцени (мікс інструментів звалиться в кашу). Підйом низької середини надасть звучанню «телефонного» характеру, високої — зробить вокал переважаючим над інструментами. Врахуйте, підйом в області СЧ швидко втомлює слух.

ВЧ. Падіння кривої в цій області призводить до тьмяного та глухого звучання, піки – до свистячих та дратуючих звуків.

Варто врахувати, що графік АЧХ не завжди точно відображає реальну картину звучання окремо взятих навушників, але принаймні дасть вам загальне уявлення, чого від цього звучання чекати. Крім того, на АЧХ впливає посадка (у разі накладних навушників), глибина та кут розташування у вусі (для навушників-вкладишів), форма, розмір та матеріал амбушур.

Чутливість

Вимірюється в дБ і говорить про те, як голосно можуть звучати навушники на тому чи іншому пристрої. Чим вище чутливість, тим гучнішим буде звук навіть за невеликого рівня вхідного сигналу. Навушники з низькою чутливістю зазвичай тихі і потребують підключення до джерел високої потужності. Оптимальними вважаються значення від 95 до 120 дБ. Вище небажано, якщо вам дорогий ваш слух, нижче може бути занадто тихо.

Імпеданс (опір)

Позначається в Омах або спеціальним символом Ω. Від цього показника залежить гучність і якість звучання навушників при підключенні до певних джерел. Простими словами, щоб навушники грали голосно і якісно, підсилювач джерела повинен мати достатню потужність і бути узгодженим за опором з навушниками. Для низькоомних навушників (до 40 Ом для внутрішньоканальних, і до 100 Ом для повнорозмірних) достатньо малопотужного підсилювача з низькою напругою та опором 2 – 10 Ом (вихідний імпеданс підсилювача має становити менше ⅛ від імпедансу навушників). Однак, варто врахувати, що на відміну від навушників імпеданс джерела вказується далеко не завжди. Щоб вам було простіше розібратися у темі, запам'ятайте кілька основних закономірностей:

  • Бездротові навушники вже узгоджені із внутрішнім підсилювачем, на імпеданс можна не дивитися.
  • Низькоомні навушники (до 100 Ом) готові до роботи з портативними пристроями та простою побутовою електронікою (виняток: більшість планарних навушників).
  • Високоомні навушники (від 100 Ом) потребують підсилювача, але можуть забезпечити менше спотворень і більш високу якість звучання.
  • Якщо підключити до одного джерела навушники з однаковою чутливістю, але різним імпедансом, низькоомна модель звучатиме голосніше на тих самих налаштуваннях.
  • Невідповідність імпедансів помітно погіршує звучання. Імпеданс навушників має бути вищим, ніж вихідний імпеданс підсилювача.

Якщо ви хочете використовувати високоомні навушники з вашим смартфоном або ноутбуком, то ситуацію може виправити покупка зовнішнього підсилювача. Швидше за все, з ним ваші навушники зазвучать голосніше та яскравіше.

Тип драйвера

Тут забігаючи наперед скажемо, що найчастіша помилка — ідеалізувати певну категорію драйверів та перебільшувати недоліки інших. Якщо виробник приділяє належну увагу якості, навіть недорогий динамічний випромінювач може грати на гідному рівні. Тим не менш, кожен тип драйвера має свій «почерк», який може бути корисним у певних ситуаціях.

Динамічні. Вміють звучати розмашисто, емоційно та тепло навіть у маленькому просторі. Знаменитий динамічний бас, красивий та тривимірний, може бути максимально природним.

Арматурні. Звучать точніше динамічних, але для отримання соковитої та об'ємної картини краще вибирати багатодрайверні арматурні «вуха». Однодрайверні переважно чудово розкривають середину, але на краях діапазону провалюються, особливо при недостатньому посиленні.

Планарні та електростатичні. Гарні в мікродеталізації, побудові широкої сцени, натуральності тембрів на високих частотах. У них майже зразкова подача, але для розгойдування потрібна велика потужність. До того ж, такі навушники зазвичай дуже дорого коштують.

Гібридні. Поєднують у собі найкращі якості динамічних та арматурних драйверів, але за умови, що виробник попрацював над ними на совість.

Кодеки

Завжди вважалося, що дротові навушники забезпечують більш якісне реалістичне звучання ніж бездротові, і це так і є, особливо коли йдеться про Hi-Fi моделі. Однак деякі Bluetooth навушники сьогодні можуть скласти конкуренцію старому доброму аналогу завдяки підтримці різних кодеків. Про що мова?

Бездротові навушники можуть підтримувати:

Кодеки Lossy

Стиснення з втратами – це технологія стиснення звукових файлів, яка значно зменшує розмір кодованого файлу в порівнянні з оригінальним за рахунок видалення інформації, яка не сприймається людським вухом.

SBC. Стандартний і досить посередній кодек. Головний недолік: викривлення звуків високочастотного діапазону. Перевага: стабільний сигнал на великій відстані. Гарний варіант, якщо ви займаєтеся домашніми справами та слухаєте подкаст, аудіокнигу. Для музики краще не використовувати.

AAC. Гарний кодек, який при рівному бітрейті аудіофайлу звучить краще за інші кодеки. Але він швидко розряджує акумулятор через підвищене навантаження на процесор.

aptX. Якість як у AAC, але нижча затримка (80 мс проти більше 200 мс у інших кодеків), завдяки чому корисний геймерам.

AptX LL (Low Latency) – те саме, що aptX, але з ще меншою затримкою 40 мс. Ідеальний вибір для блогерів та геймерів.

Кодеки Lossless

Lossless або lossless data compression – це технологія стиснення даних, яка використовується для збереження точного об'єму файлу, який можна відновити з максимальною точністю.

aptX HD, aptX Adaptive. Добре передає музику у високій роздільній здатності, але має проблеми зі з'єднанням. Воно стабільне, але працює лише на невеликих відстанях: поки телефон лежить у кишені, все буде нормально, але варто від нього віддалитися і почнуться лаги. AptX Adaptive у цьому сенсі більш гнучкий, він має змінний бітрейт, який хоч і трохи нижчий ніж у aptX HD, але швидше підлаштовується під навколишні умови.


LDAC. Потенційно гарна, але ще не обкатана технологія. Кодек звучить на рівні aptX HD, хоча за характеристикам його перевершує.


Отже, бездротові навушники оптимально вибирати з підтримкою кодеків aptX Adaptive та LDAC, але не варто забувати про якість вихідного матеріалу. Якщо початковий бітрейт у файлу низький, немає сенсу «запаковувати» його у вищий.

Конструкція

Тут важливо, в першу чергу, визначитися з призначенням ваших навушників, для чого і де ви їх використовуватимете. Кожен тип конструкції має свої переваги та недоліки, так що орієнтуємося на цілі та ергономіку. Адже незалежно від конструкції, навушники повинні зручно сидіти, не випадати та не втомлювати.

Вкладиші – не тиснуть на вуха, рідко втомлюють, але можу випадати і не забезпечують шумоізоляцію, що позначається на звучанні, особливо басів.


Внутрішньоканальні (вакуумні) – вставляються прямо у вушний канал, за рахунок чого забезпечують високу пасивну шумоізоляцію, щільне звучання басів та достатню гучність. Але зручність посадки залежатиме від правильного підбору амбушурів та якості їх матеріалу.


Накладні – на відміну від попередніх двох, мають оголов'я та чаші, але досить компактні, що робить їх портативними. Амбушури в таких моделях щільно прилягають до вуха, що забезпечує гарну чутність та чіткість. Недоліком може бути надлишковий тиск чаш на вуха.


Повнорозмірні повністю закривають вуха, за рахунок чого забезпечують зручну посадку, і як правило, високу пасивну звукоізоляцію. Ідеальний варіант для геймерів для занурення у віртуальні світи. Вибираючи такі навушники, важливо дивитися на якість амбушурів та можливість їх заміни, бо від цього залежать комфорт і тривалість експлуатації.


Останні два типи навушників можуть бути закриті та відкриті. У перших драйвер випромінює звукову хвилю тільки у вухо, у других звук проходить крізь чашу, тому не спотворюється відображенням і є більш природнім. Але звукоізоляція та гучність кульгають.

Тип підключення

За типом підключення навушники діляться на бездротові, дротові та гібридні.

Бездротові

Bluetooth. Чим вище версія Bluetooth, тим стабільніше сполучення і менше обривів та заїкання звуку. Ідеально від 5.0 та вище.

Радіоканальні. Такі моделі комплектуються спеціальним передавачем, а звук транслюється за тим самим принципом, що і при передачі сигналу по радіо (на певної частоті, зазвичай 863 – 865 МГц). Їхня головна перевага — у радіусі дії, який може досягати 200 м. Але при прослуховуванні в подібних навушниках можлива поява радіоперешкод, а якість звуку, зазвичай, гірша ніж у дротових. Але головним недоліком є прив'язка до передавача, якому потрібне підключення до джерела сигналу та живлення, що робить радіонавушники лише умовно бездротовими.

Дротові

Можуть мати роз'єм jack 3.5 мм, jack 6.3 мм, USB. Якщо у вас навушники з джеком, краще якщо він буде позолоченим, це позитивно позначиться на звуку, а дріт на кінці L-подібний, це дасть змогу уникнути зламу. Також зверніть увагу на якість самого кабелю та його товщину. Прогумований кабель або з плетеним обплетенням прослужить довше, не сплутуватиметься і буде менше дубіти на морозі.

Гібридні

Повинні поєднувати в собі найкращі якості дротових та бездротових, але програють першим у компактності.

Мікрофон

Якщо у ваших навушниках є мікрофон, але ви не можете перевірити якість його запису перед покупкою, вивчіть характеристики, заявлені виробником. Для якісної передачі голосу без спотворення та зовнішніх перешкод мікрофон повинен мати:

  • Чутливість від -40 дБ
  • Частотний діапазон від 20 Гц до 20 кГц
  • Співвідношення шум-сигнал вище 66 дБ
  • Кардіоїдну спрямованість для блокування зовнішніх шумів.

Краще якщо мікрофонів буде кілька в кожному навушнику і вони будуть підтримувати технології шумозаглушення ENC (Environmental Noise Cancelling) або CVC (Clear Voice Capture) для комфортної чутності при розмовах. Що стосується мікрофонів на ніжці (у повнорозмірних ігрових моделях або навушниках для конференцій), то їм непогано мати знімну конструкцію і поп-фільтр, що відсікає сторонні шуми.


Активне шумозаглушення

Active Noise Cancelling – технологія використання мікрофона для відстеження навколишнього фонового шуму та його фільтрації у навушниках. Іншими словами, маючи навушники з ANC та використовуючи її, ви будете захищені від навколишніх зовнішніх звуків. Але іноді це позначається на якості звучання.

Наприклад, ANC може обрізати корисні частоти, сприймаючи їх за шуми, що призводить до забарвлення та спотворення оригінального сигналу. Щоб уникнути цих недоліків, краще вибирати навушники з адаптивною ANC, тобто такою, яка вміє адаптуватися до акустичної обстановки, що змінюється.

Автономність

Якщо дротовим навушникам не потрібне джерело живлення, аналоговий сигнал передається по кабелю, бездротові мають вбудовані акумулятори, від ємності яких залежить тривалість роботи. Звичайно, чим вона вище, тим краще. Але яким має бути мінімум?

Для накладних портативних навушників це від 20 годин, а для ультракомпактних TWS – від 6 годин та від 20 годин із зарядним кейсом. Втім, якщо модель підтримує швидку зарядку, кількість годин на одному заряді не така вже й важлива.

Набагато важливіше знати, що, як правило, автономність навушників вказується з розрахунку на те, що вони працюватимуть на 50% гучності. Але більшість із нас слухає на гучності 70 – 80%, отже фактична автономність буде на 20 – 30% нижчою за заявлену.

Виробник

Заради справедливості, цей критерій може дати вам змогу заощадити щонайменше половину часу при виборі. Дійсно, перевірений бренд з ім'ям, особливо такий, що спеціалізується на виробництві акустичного обладнання, це майже 100% запорука купівлі гарних навушників. Але бувають винятки.

Ви напевно купите відмінні навушники у Marshall, Sennheiser, Beyerdynamic, Beats, але вони точно коштуватимуть чимало. Якщо ж ви шукаєте щось у середньому ціновому сегменті, доведеться попрацювати, бо вибір цілком гідних пропозицій величезний. Це Sony, ANKER, Phillips, Huawei, Oppo, і звичайно ж, Apple та JBL (куди ж без них).

До речі, гарні навушники можна купити і зовсім недорого. Наприклад, у QCY, Haylou або Bluedio, все залежить від планки, яку ви собі ставите, і наскільки в результаті ваші очікування збігатимуться з реальністю.

Висновки

Отже тепер коли ви знаєте, які характеристики повинні мати гарні навушники, давайте підіб'ємо підсумки:

Частотний діапазон: 20 – 20 000 Гц або ширше.

АЧХ: близька до рівної.

Чутливість: 98 – 118 дБ.

Імпеданс: 32 Ом і вище

Драйвери: гібридні, багатоарматурні.

Bluetooth-кодеки: AAC, AptX HD, Adaptive, LDAC.

Конструкція: з надійною та зручною посадкою, не стомлююча.

Тип підключення: Bluetooth або гібридний.

Шумозаглушення: адаптивна ANC.

Автономність: від 6 годин для TWS, від 20 годин для накладних моделей.