Україна
Каталог   /   Комп'ютерна техніка   /   Приставки й аксесуари   /   Окуляри віртуальної реальності

Порівняння HTC Vive Cosmos Elite Headset Only vs Valve Index Headset + Controllers

Додати до порівняння
HTC Vive Cosmos Elite Headset Only
Valve Index Headset + Controllers
HTC Vive Cosmos Elite Headset OnlyValve Index Headset + Controllers
Порівняти ціни 1
від 39 590 грн.
Очікується у продажу
ТОП продавці
Головне
Для роботи необхідно підключення до комп'ютера або смартфону. У конструкції пристрою 4 камери (2 фронтальні, 2 бічні). Завдяки наявності камер і контролерів немає необхідності в зовнішніх відстежують рухи пристроїв.
Частота оновлення дисплеїв 144 Гц в експериментальному режимі. Час відгуку матриці становить від 0.330 мс до 0.530 мс. У комплекті поставки йде VR шолом і пари контролерів.
Призначеннядля ПК / ігрової приставкидля ПК / ігрової приставки
Характеристики
Роздільна здатність дисплея
2880x1700 пікс /1440x1700 на око/
2880x1600 пікс /1440x1600 на око/
Кут огляду110 °130 °
Частота оновлення90 к/с
144 к/с /в експериментальному режимі, 120 кадр/сек з повною зворотною сумісністю/
Акселерометр
Гіроскоп
Датчик наближення
Налаштування відстані лінз
Налаштування міжзіничної відстані
Мультимедіа
USB A
DisplayPortv1.2v1.2
Мікрофон
Навушники
Вихід на навушники
Інше
Контролер
Трек камера
Матеріал корпусапластикпластик
Дата додавання на E-Katalogлипень 2021листопад 2019

Роздільна здатність дисплея

Роздільна здатність вбудованих дисплеїв в окулярах, що мають таке оснащення — тобто моделях для ПК/консолей, а також автономних пристроях (див. «Призначення»).

Чим вище роздільна здатність, тим більш згладжене і деталізоване зображення видають окуляри, за інших рівних умов. Завдяки розвитку технологій в наш час не рідкістю є моделі з екранами Full HD (1920x1080) і навіть більш високих роздільних здатностей. З іншого боку, цей параметр помітно позначається на вартості окулярів. Крім того, варто пам'ятати, що для повноцінної роботи з дисплеями високої роздільної здатності потрібна потужна графіка, здатна відтворювати відповідний контент. У разі окулярів для ПК і приставок це висуває відповідні вимоги до зовнішніх пристроїв, а в автономних моделях доводиться використовувати прогресивні вбудовані відеоадаптери (що ще більше впливає на вартість).

Кут огляду

Кут огляду, забезпечуваний очками віртуальної реальності — тобто кутовий розмір простору, що потрапляє в поле зору користувача. Зазвичай, в характеристиках вказується розмір цього простору по горизонталі; втім, якщо необхідна максимально точна інформація, цей момент не завадить уточнити окремо.

Чим ширший кут огляду — тим більше ігрового простору користувач може бачити, не повертаючи голови, тим потужніший ефект занурення і тим менше ймовірності, що зображення буде піддається ефекту «тунельного зору». З іншого боку, робити полі зору занадто великим теж не має сенсу з урахуванням особливостей людського ока. Загалом великим кутом огляду вважається кут, що становить 100° і більше. З іншого боку, зустрічаються моделі, де цей показник становить 30° і навіть менше — це, зазвичай, специфічні пристрої (наприклад, окуляри для пілотування дронів і окуляри доповненої реальності), де подібні характеристики цілком виправдані з урахуванням загального функціоналу.

Частота оновлення

Частота оновлення, підтримувана вбудованими екранами окулярів, простіше кажучи — максимальна частота кадрів, яку здатні видавати екрани.

Нагадаємо, екрани передбачаються в моделях для ПК/консолей і в автономних пристроях (див. «Призначення»). А від цього показника безпосередньо залежить якість картинки: за інших рівних умов більш висока частота кадрів забезпечує більш плавне зображення, без ривків і з гарною деталізацією в динамічних сценах. Зворотна сторона цих переваг — збільшення ціни.

Також варто враховувати, що в деяких ситуаціях фактична частота кадрів буде обмежуватися не можливостями окулярів, а характеристиками зовнішнього пристрою або властивостями контенту. Наприклад, відносно слабка відеокарта ПК може «не витягнути» сигнал з високою частотою кадрів, або певна частота може бути задана в грі і не передбачати можливості підвищення. Тому не варто гнатися за великими значеннями і достатньо буде окулярів частотою 90 к/с.

Датчик наближення

Наявність в окулярах датчика, що реагує на наближення до обличчя користувача.

Подібний датчик використовується для автоматичного перемикання між робочим режимом і режимом очікування: наприклад, коли користувач знімає окуляри, датчик відключає вбудовані екрани (або телефон, якщо він підключається до очками через роз'єм), заощаджуючи заряд батареї і ресурс обладнання, а при надіванні — включає окуляри на повний функціонал.

Мікрофон

Наявність мікрофона в конструкції VR-окулярів.

Такою функцією оснащуються переважно моделі для ПК/консолей (див. «Призначення»). Вбудований мікрофон використовується в основному для голосового спілкування в онлайн-іграх. При цьому він нерідко виявляється більш зручний, ніж настільний або вбудований в гарнітуру мікрофон: окуляри можуть заважати комфортного носіння гарнітури, а настільний пристрій застосовується тому, що в VR-іграх постійно рухається як мінімум голова користувача (а то і все тіло), і постійно знаходитися на оптимальній відстані від мікрофону неможливо.

Для додаткової зручності власний мікрофон може робитися висувним або знімним.

Вихід на навушники

Наявність в окулярах виходу для підключення навушників. Найчастіше роль такого роз'єму грає стандартне гніздо під mini-jack 3.5 мм.

Повноцінне «занурення» в віртуальний світ вимагає не тільки картинки на екрані, але і відповідного звукового супроводу, оптимальним варіантом якого є навушники. Власний вихід для навушників дозволяє підключити провідні «вуха» прямо до окулярів — це значно зручніше і безпечніше під час використання, ніж з'єднання навушників з комп'ютером або приставкою. Втім, такий роз'єм можуть мати і самостійні пристрої (див. «Призначення»).

Зазначимо, що існують VR-окуляри з власними вбудованими навушниками, однак даний варіант буває зручнішим: він дозволяє вибрати «вуха» окремо, під власні уподобання користувача.

Контролер

Наявність контролера — додаткового керуючого пристрою — в комплекті поставки окулярів.

Конструкція і функціонал такого аксесуара можуть бути різними. Так, найбільш популярним варіантом є спеціалізовані ігрові контролери характерного вигляду — рукоятка з аналоговим важелем і кнопками. Таких рукояток може бути відразу дві, під обидві руки; а в деяких моделях вони використовуються ще й для управління жестами. Рух рук може відслідковуватися як по датчикам в самих контролерах, так і камерами на окулярах. Зустрічаються і більш прості рішення — наприклад, портативні геймпади або пульти ДУ для управління відтворенням відео.

Трек камера

Наявність в окулярах особливої зовнішньої камери; часто таких камер встановлюється відразу кілька, для більш повного охоплення навколишнього простору.

Основна функція трек-камери — відстеження руху ігрових контролерів, які утримує в руках користувач. Це дає можливість здійснювати різні ігрові дії за допомогою відповідних рухів рук — наприклад, наносити удари або стріляти з лука. Крім того, трек-камера може застосовуватися для «сприйняття навколишнього оточення — наприклад, побудови «безпечної зони» у віртуальному просторі на основі даних про розміри кімнати, щоб користувач міг прямо в грі бачити, як далеко він може переміщатися без зіткнень.
Динаміка цін
HTC Vive Cosmos Elite Headset Only часто порівнюють