Україна
Каталог   /   Туризм і риболовля   /   Туризм   /   Пальники

Порівняння BRS 29B vs BRS 12A

Додати до порівняння
BRS 29B
BRS 12A
BRS 29BBRS 12A
Порівняти ціни 14Порівняти ціни 25
ТОП продавці
Типпальникпальник
Паливорідке паливорідке паливо
Кріплення балонарізьбове
Характеристики
Потужність2120 Вт2117 Вт
Витрата палива185 г/год185 г/год
Час закіпання 1 л води60 с
Об'єм заправки450 мл450 мл
Регулятор потужності
Попередній підігрів
Інше
Діаметр конфорки19 см
Вітрозахист
Балон в комплекті
Чохол в комплекті
Матеріалметалалюмінієвий сплав
Габарити170x100 мм192х174 мм
Вага604 г570 г
Дата додавання на E-Katalogберезень 2023березень 2023

Кріплення балона

Спосіб кріплення балона або іншої ємності з паливом, передбачений в пальнику.

Різьбове. З'єднання за допомогою різьблення — простіше кажучи, балон у таких моделях прикручується до пристрою. Застосовується переважно в пальниках і лампах (див. «Тип») на газовому паливі, хоча зустрічаються і винятки. І саме з'єднання, і ємності з паливом, розраховані на нього, відрізняються міцністю і надійністю, завдяки чому цей варіант вельми популярний.

Цангове (воно ж штуцерний або штоковое). Варіант, який використовується в більшості плит (див. «Тип»), проте зустрічається і в традиційних пальниках. Балон під таке кріплення має вихід у вигляді короткої трубочки (штока), яка при підключенні фіксується в особливому затиску — цанге. Установка і зняття таких балонів займають менше часу, ніж різьбових, а самі ємності коштують дещо дешевше. З іншого боку, цанга дещо поступається різьбі по надійності.

Виносне. Пальники, в яких ємність з паливом підключається не безпосередньо, а через спеціальний шланг. Така конструкція дає низку переваг. По-перше, встановлена окремо від балона пальник виходить більш стійкою, а вся конструкція — більш пожежобезпечною, так як запас палива знаходиться досить далеко від полум'я. По-друге, ємність з паливом може мати практично будь-яку форму і розміри — головне, щоб вона підходила до кріплення шланга. По-третє, цю ємність мож...на перевернути і/або підняти щодо пальника, підвищивши швидкість надходження палива; це буває особливо корисно при використанні газових пальників на морозі. З іншого боку, такі пристрої в розкладеному вигляді займають більше місця і мають більш високий ризик витоку, ніж пальники з прямим підключенням.

Вбудований. Резервуар для палива, виконаний як одне ціле з пальником. Даний варіант зустрічається виключно в моделях на рідкому пальному (див. «Паливо») — для роботи з газом простіше і безпечніше використовувати знімні балони. Вбудований бак міцніше і надійніше, ніж знімний або окремий, він має мінімальний ризик витоку; з іншого боку, неможливість відокремити пальник від бака може створити деякі незручності при зберіганні і транспортуванні.

Деякі моделі пальників допускають підключення балонів з «нерідною» кріпленням — через перехідник. Однак цей варіант є скоріше запасним на крайній випадок, і краще всього використовувати саме штатні ємності. Також відзначимо, що сумісність конкретного балона з пальником варто уточнювати окремо, навіть якщо він співпадає з загальним типом кріплення. Річ у тім, що у різних виробників кріплення одного типу (різьблення, цанга) можуть відрізнятися за характеристиками і бути несумісними між собою. Краще всього використовувати балони, прямо рекомендовані виробником (див. «Змінні балони»).

Потужність

Номінальна потужність пальника — кількість тепла, що виробляється нею під час роботи. Для моделей з регулюванням потужності вказується значення на максимальному режимі.

Нюанси вибору за цим параметром залежать від типу пристрою. Так, загальне правило для пальників і плит (див. «Тип») свідчить, що для ефективного нагрівання 1 л рідини необхідно не менше 1 кВт потужності. А обсяги, з якими доведеться мати справу, залежать від кількості туристів і передбачуваних умов: в теплому кліматі на 1 готування досить 600 – 700 мл на людину, в прохолодному — 1 л, а рекомендації з різних видів екстремального туризму краще уточнити в спеціальних джерелах. У світлі цього мінімальним показником для пальників фактично є 1 кВт, для плит — 1,5 кВт а найбільш потужні можуть забезпечувати 3 кВт і більше. При цьому варто враховувати, що більш потужні моделі пальники мають відповідні розміри і вага, а нагріти велику кількість їжі можна і за кілька разів; так що для довгих походів з перенесенні багажу на собі більш підходящим може виявитися порівняно малопотужний пристрій.

У разі обігрівачів можна виходити з того, що потужності в 1 – 1,5 кВт вистачає на 5 – 7 м2 площі — цього цілком достатньо для обігріву намету або шатра, більш висока потужність на практиці потрібно рідко. А для ламп основним показником ефективності є не потужність, а світловий потік (див. нижче).

Час закіпання 1 л води

Приблизний час, необхідний для того, щоб закип'ятити на пальнику 1 л холодної води. Зрозуміло, на практиці час закипання може відрізнятися від заявленого, оскільки на нього впливає форма і матеріал посуду, навколишня температура тощо; однак цей параметр досить чітко характеризує загальну ефективність пристрою, за ним цілком можна порівнювати різні моделі між собою. Водночас варто враховувати, що під час роботи з іншими об'ємами час може змінюватися не прямо пропорційно: наприклад, якщо на 1 л потрібно 300 с, то на 2 л може знадобитися не 600, а більше, а на 0,5 л — не 150 с, а менше.

Регулятор потужності

Можливість регулювати потужність пальника. Ця функція корисна з урахуванням того, що робота на повну потужність виправдана далеко не завжди. Наприклад, для підтримки кипіння досить досить слабке полум'я; на сильному вогні багато страви пригоряють, прогріваються нерівномірно, та ще й витрата палива при цьому невиправдано високий і т. ін. Завдяки регулятору потужності можна «прикрутити» полум'я пальника до потрібного рівня або навпаки, виставити його на повну потужність, залежно від поточної потреби.

Попередній підігрів

Наявність в пальнику функції попереднього підігріву палива. У подібних моделях система подачі палива сконструйована таким чином, що полум'я пальника в процесі роботи злегка підігріває паливопровід.

Ця функція дещо ускладнює конструкцію і збільшує її вартість, однак підвищує ККД і знижує витрату палива. Особливо ж важливо наявність попереднього підігріву, якщо пристрій планується використати на морозі та/або в умовах високогір'я. В таких умовах тиск газу на виході з балона відчутно падає, а рідке паливо може стати в'язким; і те, й інше негативно позначається на потужності та ефективності, підігрів ж дозволяє компенсувати ці явища.

Діаметр конфорки

Діаметр конфорки, передбаченої в пальнику або плиті (див. «Тип»). Вказується за розміром віночка полум'я в штатному режимі роботи. Від цього розміру залежить насамперед сумісність з посудом: розмір посуду повинен бути не менше діаметра конфорки, інакше ефективне використання буде неможливо. Крім того, даний показник впливає на загальні габарити пальника; а велика конфорка зазвичай означає велику потужність (див. вище), хоча жорсткої залежності тут немає.

Вітрозахист

Наявність у пальники спеціальної шторки, що прикриває полум'я з боків. Така шторка може мати різну конструкцію: вона буває вбудованої (розкладний), додатковою і може виконуватися у вигляді повністю окремого від пальника екрану, встановлюється прямо на землю. В будь-якому випадку, основне призначення цього пристосування полягає в захисті полум'я від сильного вітру. Крім цього, шторка може стати в нагоді для маскування — наприклад, на полюванні або під час військово-тактичної гри, коли світло від полум'я може видати користувача.

Балон в комплекті

Наявність в комплекті балона з паливом, що дає змогу використовувати пальник з коробки без придбання додаткових аксесуарів.

Матеріал

Титан. Міцний, зносостійкий і легкий за вагою матеріал, що характеризується високою опірністю корозії і стійкістю до великих температур. Пальники в корпусі з титанового сплаву максимально полегшують амуніцію в порівнянні з моделями, виконаними з інших металів, що вкрай важливо в походах.

— Сталь. Корпус з нержавіючої сталі виступає гарантом тривалого експлуатаційного ресурсу пальника завдяки своїй високій стійкості до корозії. Також сталь добре переносить вплив великих температур.
Динаміка цін